11. 02. 2009.

Učitelji

„Ko me nauči samo jedno slovo, učinio me je svojim robom!“

(Hazreti Alija r.a.)


Učitelji su sijači znanja, to su duše pune ideala, volje, truda. Učitelji, to su sjajne zvijezde što su nama u našem djetinjstvu osvjetljavale put od slova do riječi i rečenice i od broja do jednačine.

Učitelji su korisna stvorenja koji su svojim dolaskom u naše krajeve unosili svjetlo u naša sela i zaseoke. Oni su bili živi fenjeri, koji su nam osvjetljavali put u svjetliju budućnost. Učitelji su bili lokalnog, svjetskog i kosmičkog značaja i misije. Svako od nas je imao svoga učitelja što ga je naučio prva slova i čitanju knjiga. Sva naša sadašnja pismenost i rad na kompjuteru proizilazi upravo od truda našeg učitelja. Časno mjesto u našem pamćenju zauzima naš prvi učitelj.


Postojali su i narodni i svjetski učitelji u raznim naučnim, kulturnim i vjerskim područjima. Znamo da su svi Allahovi Poslanici bili pored ostalog i učitelji, koji su narod izvodili iz mraka na svjetlo. Naš vjerski učitelj je bio naš voljeni Poslanik Muhammed s.a.v.s., koji nam prenese zadnju uputu čovječanstvu Kur'an, a.š., a svojim životom nama pokaza kako ćemo živjeti i ponašati se u svom kratkom i prolaznom životu. Njegova pojava je kosmičkog značaja jer je Uzvišeni rekao: „Poslao sam te (Muhammede ) iz milosti prema svjetovima.“


Svaki musliman ima svog lokalnog vjeroučitelja, imama-muallima. Imam nas uči kako ćemo se približiti Allahu dž.š. kroz namaz, post, zekat i hadždž. Naše vjeroučitelje, muallime, kao i učitelje, koji nas naučiše pismenosti trebamo cijeniti i poštivati, redovno ih (ako su živi) posjećivati i hedijama darivati.


Nijaz Salkić

Nema komentara:

Objavi komentar