11. 02. 2009.

Današnje majke

Svi se rado sjećamo svog djetinjstava i naše majke u glavnoj ulozi. Allah dž.š. kaže u svojoj zadnjoj poruci ljudima, Kur'anu a.š.: „Čovjeku smo oporučili Mi da poslušan bude roditeljima svojim. Majka ga njegova nosi i vehne li vehne, a i njegovo je dojenje dvije godine." (Lukman, 14). Enes, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Džennet leži pod majčinim nogama."


Nije mi cilj u ovom tekstu govoriti o dužnostima prema našim roditeljima, želim progovoriti nešto o karakteru današnjih majki. Opće je poznato da neke današnje majke nisu ni izbliza one majke kakve bi trebale biti po slovu Kur'ana i Hadisa.


Majka iz nužde

Poznato je da imamo dosta primjera gdje partneri žive vanbračnim životom. Dešava se da žena ostane noseća djetetom kojeg nije da tako kažem „planirala“, dijete dođe na svijet, a na njega se gleda kao na nešto što je bilo usiljeno, nešto što nije poželjeno. Dijete odraste uz majku koja ga na neki način gura od sebe dok raste. Ima i dijeteubica, majki koje u poodmakloj trudnoći izvrše abortus, pobačaj i time svjesno ubijaju svoju djecu.

Majka nikotinomanke, narkomanke i alkoholičarke

Nema puno majki koje su uživačice droga. Najgora stvar koja se može desiti djetetu je da mu je majka narkomanka. Djeca su tada izgubljena i u fizičkom, a posebno psihičkom pogledu. Najrašreniji tip majke je tip nikotinomanke. To su posebno bezobrazni tipovi insana. Posmatrao sam tu vrstu žena koje su bile u poodmakloj trudnoći. Cigara im je visila svaki sahat u ustima a znale su popušiti i dvije kutije u toku 24 sahata a nije im strano ni alkohol uživati. Takvi se ne obaziru na savjete doktora, prijatelja, njima je važan njihov ćeif, njihovo uživanje. Kada se beba rodi, njima nije ništa neobično zapaliti cigaru kod dječijeg krevetića, držeći dijete u rukama. Bože, pomozi njima da shvate da na taj način ubijaju svoju djecu.

Majke vezane uz televiziju i serijale

I ove majke su opasne za svoju djecu. Znaju provesti sahate i sahate gledajući meksičke, venecuelanske i hrvatske serije. Hajde što muževi trpe zbog toga, muževi i nisu njihova familija, ali te „majke“ znaju zapostaviti i da tako kažem, zaboraviti na rođenu djecu. Uz serijale popiju ibrike i džezve kahve, često puta i alkohola i ne znam šta već. Posljedica toga je nepripremljen ručak za muža, a dijete-beba zna biti u pelenama i po više sati. Dijete ili djeca od ovih majki će trpiti u ishrani, slabo će se voditi briga o njegovom zdravlju, a biće odgojeni u duhu serija koje gledaju njihove majke.


Moderne“ majke

Ovo je tip majki koje i ne pomišljaju da doje svoju djecu. Puno je majki koje žele da izgledaju atraktivno, da se kicoše i da budu „privlačne“, pa neće da doje svoju djecu već ih prikopčavaju na vještačku ishranu. I kako onda objasniti djeci da moraju takve majke voljeti jer nakon poslušnosti Allahu, dž.š, sljedeća po prioritetu je poslušnost roditeljima, a od roditelja - majci tri puta više nego ocu. Zašto? Jer je majka ta koja nas u mukama rađa, u mukama doji i s velikom ljubavlju strpljenjem i mudrošću uvodi u život. „Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi. Odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim. Meni će se svi vratiti”. (Lukman, 14). Dakle, majka bi trebala dojiti svoje dijete dvije godine osim ako zbilja nije sposobna za to.


Majke tinejdžerke

To je tip majki koje još nisu sa sobom rasčistile da li su djevojke ili udate žene. Njima je jako teško uživjeti se u ulogu žene domaćice, i mlade majke. Takve „majke“ često na račun provoda, izlazaka na koncerte, zapostavljaju ne samo muževe već i rođenu djecu. Lahko ćemo ih prepoznati po tijesnim i modernim hlačama, minićima, našminkanosti i kinđurenjima svake vrste. Nije nikakvo iznenađenje da se takvi tipovi mladih majki zaborave pa počnu flertovati i ašikovati sa tuđim muškarcima i mladićima.


Prave majke

To su one majke koje žele i vole svoju djecu. One se ravnaju prema njima onako kako to od njih zahtijeva Zakonodavac, Allah dž.š. One se obrazuju kako vjerski tako i iz svjetovnih nauka i djeci pružaju ono najbolje što im mogu trenutno pružiti. Muževi su sa njima zadovoljni jer ih kod kuće u njihovoj ženi čeka prijateljica, drug, savjetnik i prava majka njegove djece. Blago takvim majkama i blago muževima sa takvim ženama.


Nijaz Salkić

1 komentar:

  1. Zdravo
    To je lijep blog.
    Žao mi je ne pisati više, ali moj hrvatski je loše napisano.
    A zagrliti iz moje zemlje, Portugala

    OdgovoriIzbriši