15. 02. 2009.

Dova na temelju kuće i na sljeme, čuvaju naše pleme

Kuća je, dragi moji, gnijezdo naše porodice. To je mjesto gdje će se naš evlad slobodno razvijati bez bojazni i straha. Kuća ti je, jarane moj, sloboda, o kojoj sanja svaki onaj ko je nema.

E, da Bog da, kuću imo' i dušman moj i najzadnji insan na ovoj planeti zemlji. Da nisam imao babine kuće, gdje bih ja odrastao i naučio se slušati Ya'sin, svakog četvrtka i svake nedelje uveče između akšama i jacije.

Kuća ti je nešto o čemu sanja armija beskućnika širom dunjaluka. Istina oni sanjaju o ovozemaljskoj kući, a ima i ahiretska kuća, koja je nebrojeno i bezgranično bolja i ljepša od ove dunjalučke kuće.

Kuća, moj brate, nije stan. U stanu ne smiješ glasno ni kahnuti a kamoli se dobro, ono po naški, bosanski zasmijati, odmah čuješ komšiju kako iza tankog zida negoduje i lupa šakom po tankom duvaru.

Ko ima kuću, on komotno može imati ako hoće i kakvu štalicu i u njoj makar onu našu bosansku kravicu, zvanu buša.

E, ako nam Dragi Allah da, kupimo plac za kuću, koga Krajini još zovu i jurt, a negdje u centralnoj Bosni milać, onda smo najsretniji insani na zemlji. Da bi musliman pravilno se ponio kod gradnje kuće, on mora čim temelj počne kopati, dovu proučiti i lijepo bi bilo i kurban zaklati.

Kuću kada gradimo, nipošto sa alkoholom ne uprljati gnijezdo budućeg plemena našeg. Kuću moramo početi dovom, Kur'anom i kurbanom. Mnogi su počinjali kuće i gradili ih sa pivama i alkoholom, kako su ih gradili tako su ih dušmani mnoge i porušili (ne daj Bože nikom).

Moj dzematlija, Bošnjo lijepo pozve na sohbet i dovu i svoje komšije, koji su se ljubazno odazvu svome susjedu i požele mu sretno dovršenje kuće. Kada kupuješ plac jal' kuću, gledaj da imaš i dobrog komšiju jer koliko vrijedi kuća još više vrijedi dobar komšija. Lijepo je sve hairli poslove činiti uz dovu Svemogućem i u prisustvu svoga mjesnog imama.

Moji ahbabi, gradimo naše kuće sa imanom u srcima i sa vjerom da ce iz naših kuća izrastati čestiti evlad muslimanski, koji će prenositi zasade naše vjere islama do Sudnjega dana.

Supružnici moraju paziti da njihovo zarađivanje i prikupljanje sredstava za izgradnju kuće bude na dozvoljen način. Jer, ne mogu se supružnici nadati sreći i blagostanju u njihovom životu, ukoliko stiču sredstva na nedozvoljen način. Kada se odluče za izgradnju kuće, važno je da odbace sve ono što je Allah zabranio, a što se često prakticira među našim muslimanima. Umjesto razvratnih sijela i alkohola, bolje im je da novac, namjenjen za to, udijele kao sadaku siromašnim i zamole Allaha da im život, u toj kući, učini sretnim i blagoslovljenim. U tom smislu, može se proučiti ova dova:

'E'uuzu billaahi mineš-šejtanir-radžim, bismillahir-rahmaanir-rahim. El-Hamdu lillahi rabbi-l-'aalemiin, wes-salaatu wes-selaamu 'alaa resuulinaa Muhammedin we 'alaa aalihi we sahbihii edžme'iin. Rabbi jessir we laa tu'assir rabbi temmim bi-l-hajri. Allahumme jaa mufettiha-l-ebwaabi-f-tah lenaa hajre-l-baabi jaa hajre-l-faatihiine.

Allaahumme baarik haaze-l-'amele we en'im we sehhil 'amele-l-bennaa-iine we ekrimhum we etmim nijjetehum we-dž-'al haazed-daare daare-l-islaami we-l-muslimiine, daaren jusallaa fiihi we jeteshhedu ennehuu laa ilaahe illellaahu we enne Muhammeden resuulullahi.

Rabbenaa aatinaa fiddunja haseneten we fi-l-aahireti haseneten we kinaa 'azaabennaar. Rabbenaa aatinaa min ledunke rahmeten we hejji' lenaa min emrinaa rešedaa, jaa hajren-naasiriine we jaa hajre-l-haafiziine.

Allahumme-dž'alnaa mukiimis-salaati we min zurrijjaatinaa rabbenaa we tekabbel du-'aa-i. Subhaane rabbike rabbi-l-'izzeti 'ammaa jesifuune we selaamun 'ale-l-murseliin, we-l-hamdu lillahi rabbi-l-'aalemine-l-faatiha.

(Utječem se Allahu od prokletog šejtana. U ime Allaha, Milostivog, Samilosnoh. Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, a salavat i selam našem Poslaniku, Muhammedu, njegovoj Porodici i njegovim ashabima.

Allahu naš, olakšaj, a ne otežaj i hairli okončaj poslove naše. Allahu naš, Koji vrata otvaraš, otvori nam vrata dobra! Allahu naš, berićetnim učini ovaj posao, pomozi i olakšaj posao graditelja, počasti ih Tvojom plemenitošću i upotpuni njihove namjere.

Učini ovu kuću kućom islama i muslimana, kućom u kojoj se namaz obavlja i svjedoči da nema drugog boga osim Allaha, a da je Muhammed Tvoj Poslanik. Allahu naš, daj nam dobro na ovome i budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske vatre! Gospodaru moj, podari nam od Sebe milost i pripravi nam u stvari ovoj našoj naputak, o Ti Koji si najbolji pomagatelj i najbolji čuvar!

Gospodaru naš, učini nas od onih koji namaz klanjaju, a i one od potomstva našega. Allahu naš, Ti ovu dovu uslišaj! Veličanstven je Gospodar tvoj, Dostojanstveni, i daleko od onoga kako ga predstavljaju oni, i mir poslanicima, i hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova!)


Nijaz Salkić

Nema komentara:

Objavi komentar