11. 02. 2009.

Imaš li 5 minuta za mene?

Susretne te čovjek za kog znaš da je uvijek u dugovima. Znaš da nikad nikom nije vratio pozajmljeno, niti je ikom bio od pomoći. Ti taman u žurbi, sekund ti zlata vrijedi. Zaustavi te, i veli: „Imaš li za mene 5 minuta, treba mi tvoja pomoć?“ Mrsko ti, ali kažeš sebi – „dajem tih 5 minuta, nije prvi put da vrijedno gubim!“ Nakon više od 5 minuta, rastavljaš se sa njim. Nastavljas dalje svojim putem, prebiraš po mislima, jer u novčaniku više nemaš ništa po čemu bi prebirao. Sve što si imao dao si tom čovjeku, Razmišljaš kako da nadoknadiš izgubljeno...


U tom ti put presijeca veličanstvena povorka. Sultan, ogromne moći, a uz njega povorka uglednih. Zastaneš da ih propustiš, kad odjednom se iz povorke izdvoji sultanov glasnik. Oslovljava te biranim riječima, i prenosi ti poziv sultanov - "Ljubazno te moli da za njega odvojis samo 5 minuta svog vremena". Izaslanik uz to veli - "Sultan zna da žuriš za svojim poslom, da ti je vrijeme dragocjeno, ali će on tvojih 5 minuta odvojenih za njega nadoknaditi mnogostruko".


Ovakav preokret nisi očekivao, a dešava ti se svakodnevno! Sigurno da si ga svjestan, ne bi imalo posude u koju bi stalo tvoje oduševljenje!


Da bi ti bilo jasnije, podijeliću uloge, kao u pozoristu:

- Siromah koji uzima zajmove koje nikad ne vraća – Dunjaluk

- Sultan – namaz

- Izaslanik sultanov – ezan

Koliko si minuta dao Dunjaluku, i koliko ti je od datog vratio? Koliko si puta za Dunjaluk dao sve što imaš, znajući da je on jama bez dna? Hoću reći - koliko si puta prosjaku dao sve što imaš misleći da si sreo sultana povjerljivog?


Koliko si se puta, prijatelju moj, oglušio o poziv sultana, misleći da ti sultan ništa neće dati?

Mislis li da ti Onaj ko posjeduje tebe i svakog drugog, i sve što zajedno imate, i nebesa i Zemlju, neće nadoknaditi tvojih 5 minuta koje odvojiš za razgovor sa Njim?

Gospodaru moj, pokaži nam stvarnost Dunjaluka, i nauči nas da je žrtva u Tvoje ime dobitak!

2 komentara:

  1. Ova prica me podstakla na razmisljanje...

    OdgovoriIzbriši
  2. Eto, samo ako je jednog insana potakla na razmišljanje ima efekta što se našla na mom blogu, znači nije bio promašaj

    OdgovoriIzbriši