13. 02. 2009.

Nered - fesad

Nered je negacija reda. Stvaranjem svijeta, vidljivog i nevidljivog, Bog je stvorio i uspostavio red u svemu stvorenom. Zaista, zar bi to sve moglo opstojati i funkcionisati da nije reda. Prvi nered je napravio je Iblis la., proklet bio, odbivši poslušnost Uzvišenom da se pokloni prvom čovjeku na Zemlji, Ademu a.s. Drugi nered je napravio Kabil, ubivši brata Habila, od tada nered na Zemlji teče i uvećava se sve do današnjih dana.


Ko to danas čini, nered-fesad?

Vjerske knjige daju odgovore na ta pitanja. Uglavnom nered se čini u svim kategorijama ljudske zajednice i to na svim meridijanima i u svim djelatnostima društva.

Roditelji čine nered kada odbijaju poslušnost svome Gospodaru da se Njemu Jedinome klanjaju. Nered čine i tada, kada svjesno i namjerno krše Božje zabrane da jedu, piju i rade ono što im je Stvoritelj zabranio.

Poslije toga nered čine djeca iz takvih brakova prema svojim roditeljima, time što im nisu poslušna, pokorna i zahvalna. Ta djeca poslije odrastanja svog, uglavnom nisu poslušna Bogu, Milostivom i krug neposlusnosti i nereda se uspostavlja i zatvara.

Nered se zatim širi iz kuće na ulicu putem droge, alkohola, prostitucije, krađe i svakovrsnog kriminala. Nered ide dalje i zahvata preduzeća, seoske i gradske uprave, parlamente i države.
Nered-fesad se proširuje i na našu prirodnu okolinu, gdje ljudi zbog svoje pohlepe uništavaju šume, pluća naše planete, zagađujući vodu, zrak, probijajući ozonski omotač, time polahko ali sigurno probijaju svoju sigurnost i svoj opstanak na Zemlji.

Nered-fesad je danas prisutan i u svakodnevnom govoru, štampi, radiju, televiziji, serijalima, filmu, politici, te među vodećim ličnostima svih profila, čak ga ima i među vjerskim prvacima.

Pojava nereda je danas najviše povezana sa gospodarenjem bogatstvom, raspodjelom i njegovim gomilanjem kako od pojedinaca tako i grupa. Ko se takvima (fesadžijama) suprostavi i nađe na putu, takvi su ga (fesadžije) spremni , smrviti, uništiti i pomesti sa lica Zemlje.

Nered je tu i to u svjetskim razmjerama, čuvajmo ga se! Pazimo se fesadžija i kada nam darove donose, oni na nas vrebaju na svakom koraku!!


Nijaz Salkić

Nema komentara:

Objavi komentar