27. 02. 2010.

Da li je vjera u Boga samo mit?

Ima jedna priča, vjerovatno je neki već znaju, ali nema veze, zgodna je epizoda o logici.


Univerzitetski profesor je počeo raspravu izazvavši svoje studente sa sljedećim pitanjem: „Da li je Bog stvorio sve što postoji?” Studenti hrabro povikaše u glas, „Da, jeste!”

„Bog je stvorio sve?,” profesor je ponovo zapitao. „Da, profesore,” odgovoriše studenti.

Profesor nastavi: „Ako je Bog stvorio sve, onda je Bog stvorio i zlo, dok ono postoji. I prema principu da naša djela govore o tome ko smo mi, slijedi da je Bog zlo!” Studenti zanijemiše pred takvim odgovorom.

Profesor je bio prilično zadovoljan sobom jer je još jednom dokazao studentima da je vjera u Boga samo mit. Jedan student je podigao ruku i zapitao profesora: „Mogu li vam postaviti nekoliko pitanja profesore?” „Naravno,” odgovori profesor.

Student ustade i zapita: „Profesore, da li hladnoća postoji?” „Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikada nije bilo hladno?” Studenti su se zasmijali na čudno kolegino pitanje.

Mladi student nastavi: „Ustvari, profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike. Ono što mi smatramo hladnoćom, u realnosti je odsustvo toplote. Svako tijelo ili objekt je podložan izučavanju kada posjeduje ili zrači energiju. Apsolutna nula (-273 ºC) je totalno odsustvo toplote. Svaka materija postaje inertna i nesposobna za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili taj pojam da opišemo kako se osjećamo kada nemamo toplote.”

Student nastavi dalje. „Profesore, da li tama postoji?” Profesor odgovori, „Naravno da postoji.” “Još jednom ste u krivu profesore. Ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti odsustvo svjetla. Možemo izučavati svjetlo, ali ne i tamu. U stvari, mozemo koristiti Njutnovu (Newton) prizmu da razlomimo svjetlo u viŠe boja i izučavamo različite svjetlosne dužine svake boje posebno. Ne možete mjeriti tamu. Jedna zraka svjetla može doći u tamu i osvijetliti je. Kako znate koliko je neki prostor taman? Možete mjeriti samo količinu prisutne svjetlosti, zar ne? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu šta se događa kada nema prisustva svjetla.”

Konačno, mladić upita profesora: „Profesore, da li zlo postoji?” Sada već nesiguran, profesor odgovori: „Naravno, kao što sam to već rekao. Vidimo to svaki dan. Svakodnevno možete vidjeti ljudsku nečovječnost prema drugim ljudima. Mnoštvo je primjera kriminala i nasilja svuda po svijetu. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.” Na ovo je student odgovorio: „Zlo ne postoji gospodine profesore, ili bar ne postoji samo po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. To je isto kao tama i hladnoća – riječ koju je čovjek stvorio da opiše odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjerovanje ili ljubav, koji postoje isto kao svjetlo ili toplota. Zlo je rezultat onoga što se događa kada covjek ne posjeduje Božiju ljubav u sebi. To je isto kao hladnoća koja dolazi kada nema toplote ili tama koja dolazi kada nema svjetlosti.”

Profesor je sjeo i nije ništa rekao.

Ime mladog studenta je bilo Albert Einstein.

1 komentar: