16. 01. 2010.

PARADOKS našeg vremena

Paradoks našeg vremena jeste da imamo sve veće zgrade, a sve kraće živce, sve šire puteve, a sve uža gledišta. Trošimo više, a imamo manje, kupujemo više, a uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice, više pogodnosti, a manje vremena. Imamo više diploma i manje razuma, više znanja, ali manje rasuđivanja, više stručnjaka, a ipak više problema, više medicine, a manje zdravlja.


Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno liježemo, ustajemo preumorni, čitamo premalo, gledamo televiziju previše, a molimo se prerijetko. Umnogostručili smo našu imovinu, ali smo umanjili svoje vrijednosti. Govorimo previše, volimo prerijetko i mrzimo prečesto.


Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodali smo godine životu, ali ne i život godinama. Stigli smo do Mjeseca i natrag, ali nam je teško da pređemo preko ulice (hodnika) i upoznamo novog komšiju. Osvojili smo spoljni svemir, ali ne i sopstveni unutrašnji svijet. Napravili smo velike stvari, ali ne i bolje stvari. Očistili smo zrak, ali smo zagadili dušu. Savladali smo atom, ali ne i svoje predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo da žurimo, ali ne i da čekamo. Gradimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvode kopija više nego ikad, ali među sobom komuniciramo sve manje i manje.


Ovo su vrmena brze hrane i sporog varenja, velikih ljudi, i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dviju plata, a više razvoda, luksuznijih kuća, a uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, jednokratnih pelena, jednokratne moralnosti, preteških tijela i tableta koje su sve u stanju, da stišaju, umire, ubiju.


Zapamtite: provedite nešto vremena sa vašim voljenima jer oni neće uvijek biti tu.

Zapamtite: recite poneku ljubaznu riječ onome malehnome što u vas gleda sa strahopoštovanjem jer će uskoro odrasti i otići. Sjetite se da date topao zagrljaj onom ko je pored vas jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ni pare.

Sjetite se da kažete, “volim te” vašem partneru i vašim voljenima, ali, više od svega, i mislite tako. Zagrljaj će “zakrpiti” ranu od uvrede ako nježnost dajete duboko iz sebe. Sjetite se da se uhvatite za ruke i cijenite te trenutke jer jednoga dana ta osoba neće više biti tu. Posvetite vrijeme ljubavi, posvetite vrijeme razgovoru i posvetite vrijeme dijeljenju vaših dragocjenih misli s drugima.



George Karlin

Nema komentara:

Objavi komentar