25. 11. 2009.

Domovina je kao zdravlje, što je više gubimo sve je više trebamo

Naslov ovog mog teksta potpuno se osvjedočava posljednjih godina na našim prostorima. Tako je pogotovo bilo od 1992. do 1995. godine, ali iako je rat završen, borba za našu domovinu nije prestala.


Našu domovinu smo počeli, kao nikad u njezinoj dugoj historiji, gubiti u vremenu u kome mi živimo. Kada se na Bosnu i Hercegovinu srušila ta strašna oružana agresija, uvjerili smo se da je baš tako. Shvativši da je gubimo i da bismo je mogli izgubiti, tek smo tada zaista mogli shvatiti koliko nam domovina mnogo znači.


Mladi ljudi to uglavnom znaju iz pričanja drugih, ali sva iskustva potvrđuju da je zdravlje najdragocjenije što čovjek posjeduje. I, umjesto da se učimo na tome iskustvu i da se neprekidno brinemo o zdravlju, u njegovu vrijednost se uvjerimo tek kad se naruši naše vlastito zdravlje. Ali i to nam ne bude opomena. Čovjek je biće zaborava. Čim bude bolje, zaboravimo ono što je prošlo i opet se ne brinemo o sebi. Tako se događa da zdravlje, nažalost, najbolje znaju cijeniti oni koji su ga nepovratno izgubili. Tek se tada shvati njegova prava vrijednost.


Domovina je među najvećim vrijednostima koje treba cijeniti. Ne možemo ni zamisliti kako bi nam bilo i šta bi s nama bilo da smo ostali bez domovine. Nasreću, mnogi patrioti su na vrijeme shvatili da bi to bio nenadoknadiv gubitak, pa su je branili nadljudskom snagom. Naša domovina Bosna i Hercegovina tako je branjena i u našem kraju, u ovome dijelu Bosne. O tome mnogo znamo i znamo da nas je to preskupo koštalo da bismo smjeli zaboravljati.


Ponosimo se našom borbom u obrani naše domovine, ali moramo pamtiti sa koliko je žrtava ona branjena. To nam mora biti opomena. Pogotovo što se pokazalo da se borba za Bosnu i Hercegovinu nastavlja i u miru. Svjedoci smo svih zbivanja. Moramo biti krajnje oprezni i odgovorni. Baš onakvi kakvi bismo trebali biti kad bismo se pravilno brinuli o vlastitom zdravlju. Ne smijemo biti aljkavi jer bi nam sve moglo postati najružnija prošlost. Tu, kao i sa zdravljem zavaravanja nema.

Bez domovine bismo bili kao i bez zdravlja. Ubrzo nas ne bi bilo.

Nema komentara:

Objavi komentar