24. 05. 2009.

Ta, zaista, s mukom je i last

Čovječe, znaj da nakon gladi dođe obilje, nakon žeđi voda, poslije nesanice san, poslije bolesti ozdravljenje. Onaj ko je nestao pojavit će se, zalutali će put pronaći, briga će proći, a tama će se razići. "A Allah će sigurno pobjedu ili nešto drugo od Sebe dati." ( El-Maide, 52. ) Obraduj noć zorom koja se javlja na obroncima brda i prostire se dolinama. Obraduj nesretnika nenadnim izlazom koji se za tren nađe. I obraduj očajnike lijepom riječju i oprostom.

Kada vidiš neku pustinju koja se proteže u nedogled, znaj da se iza nje nalazi neka zelena oaza puna hladovine.


Ako vidiš da se neko uže sve više steže, znaj da će se prekinuti.


Sa suzom je osmijeh, sa strahom spokoj i sa nemirom mir.


Vatra nije spržila Ibrahima, 'alejhis-selam, jer je on bio u Božijem okrilju i zaštiti: "O vatro, rekosmo Mi, postani hladna i spas Ibrahimu!" ( El-Enbija, 69. )


More nije progutalo Musaa, 'alejhis-selam, jer je on iskreno kazao: "Gospodar moj je sa mnom, On će mi put pokazati." ( Es-Suara, 62. )


Muhammed, 'alejhi-s-selatu ve selam, u pećini kazuje svome drugu kako je Uzvišeni i Veličanstveni s njima, pa On na njih spusti spokoj i da im pobjedu.


Oni koji su zaslijepljeni trenutnom situacijom i lošim stanjem osjećaju samo nemir i tjeskobu jer njihov pogled ne dopire daleko. Trebali bi pogledati šta se nalazi iza zida, šta se krije iza čadora.


Stoga, nemoj se ni najmanje uznemiravati jer je nemoguće da uvijek bude u jednom stanju. Najbolji ibadet jeste čekanje izlaza. Dani se mjenjaju, baš kao i vrijeme. Mudri se Stvoritelj svakim časom nečim zanima. On poslije jednih događaja daje druge, ta s mukom je last, s mukom je last.

Aid el-Karni, "Ne tuguj"

Nema komentara:

Objavi komentar