27. 01. 2010.

Prave riječi će naći svoje mjesto u srcima ljudi

Sjedio jednog dana neki slijep čovjek na stepenicama neke zgrade, sa šeširom kraj nogu i kartonom na kome je pisalo: "Slijep sam, molim vas, pomozite mi."


Jedan slučajni prolaznik, igrom prilika stručnjak za reklamu, koji je tuda prolazio, zaustavio se i vidio da u šeširu ima samo nekoliko metalnih novčića. Sageo se da mu pruži pare, a zatim i ne pitajući uze karton i na pozadini napisa novu poruku.

U toku popodneva isti slučajni prolaznik se vratio do slijepog čovjeka i vidio da mu je sada šešir pun novčića i novčanica. Slijepi prosjak ga je prepoznao po koraku i upitao ga je da on nije taj koji je nešto napisao na kartonu i šta je to moglo biti. Na to će prolaznik: "Nisam napisao neistinu, samo napisah tvoju poruku na drugačiji način" - nasmješi se i izgubi u gužvi.


I tako slijepi čovjek na saznade da je natpis glasio: "Danas je proljeće, a ja ne mogu da ga vidim."

22. 01. 2010.

Interesantno

Interesantno, kako nam 10 eura izgleda mnogo kada ih dajemo za džamiju, a kako malo kad ih potrošimo na pijaci.


Interesantno, kako nam se oduži jedan sahat proveden u ibadetu, a kako nam brzo prođe fudbalska utakmica od 90 minuta.


Interesantno, kako se radujemo produžecima fudbalske utakmice, a kako se žalimo na produzenu hutbu.


Interesantno, koliko se kanimo da pročitamo jedan džuz, a kako se brzo odlučimo da čitamo 200 stranica najprodavanijeg romana.


Interesantno, kako vjerujemo u ono što
piše u novinama, a sumnjamo u ono što piše u Kur'anu.


Interesantno, koliko želimo da smo u prvom redu na nekom koncertu, a bježimo u zadnji dio džamije.


Interesantno, kako svako želi da bude u Džennetu, a u isto vrijeme ne vjeruje, ne razmišlja, ne govori ili ne radi ništa da bi mu se približio.


Interesantno, kako se hilljadu zala na internetu proslijedi velikom brzinom, a o tekstovima gdje se Allah dž.š. spominje ljudi dva puta razmisle prije nego ih proslijede ili uopšte pročitaju. A neki, čak, kada dobiju poruke islamskog sadrzaja, odgovaraju poruk
ama u kojima vrijeđaju.


Interesantno... ali... interesantno!