27. 05. 2009.

"Onaj koji se nevoljniku, kad mu se on obrati, odaziva"

Kome hrli nevoljnik i od koga pomoć traži nesretnik? Ko je utočište svim bićima? Kome se svi ljudi mole, za kim jezici žubore i srca kucaju? To je, uistinu, samo Allah, osim kojeg drugog boga nema.


Moja i tvoja dužnost jeste da Ga zovemo u teškoći i blagostanju, tuzi i sreći. Svakog trena na Njega treba misliti. Kada Allahova pomoć, pobjeda, spas i podrška dođu, trebamo kleknuti pred Njegove kapije, kajati se i u suzama učiti dove. Onaj koji se nevoljniku, kad mu se on obrati odazove, upravo On spašava utopljenika, olakšava onima koji su na kušnji, mazlumu pomaže, zalutalog na Pravi put upućuje, bolesnog liječi i izlaz nevoljniku nalazi. "Kad se u lađe ukrcaju, iskreno se mole Allahu, a kad ih On do kopna dovede, odjednom druge Njemu ravnim smatraju." ( El-Ankebut, 65. )


Ja ti ovdje neću citirati dove koje bi od tebe otklonile sve boli i nevolje, nego ću te uputiti na sunnet, kako bi se naučio Bogu obraćati. To će te navesti da u svakom trenu budeš s Allahom, da Ga moliš i od Njega se nadaš. Ako to uspiješ, dobio si sve što se ikad moglo dobiti, ali ako u Njega vjeru izgubiš, izgubio si sve. Dova Gospodaru jedan je vid ibadeta. No, potpuna predanost samo Njemu jeste najveći ibadet i on je iznad uslišane dove. Ko na ovakav način shvati umjetnost dove, neće padati u očaj, nemir i brige, jer svi konopci pucaju osim užeta Njegova. Sve se kapije zatvaraju osim Njegove. On je Najbliži, Onaj Koji sve čuje i Koji se odaziva, i dovu nevoljniku uslišava. On ti naređuje da Ga zoveš, da tražiš od Njega, a ti si nemoćan i zavisan, a On Moćan i Neovisan. "Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!" (El-Mu'min, 60. )


Kada te snađu teške nevolje i kad nastupe gorka vremena, sjeti se Allaha, zovi ime Njegovo, od Njega traži pomoć, podršku i izlaz. Sedždom Mu počast ukaži, tako ćeš steći krunu slobode. Svoje dostojanstvo nađi u pokoravanju Bogu, okitit ćeš se pobjedom. Ruke raširi, dlanove ispruži, riječi prozbori, mnogo od Njega traži. Postojan budi, od Njegove kapije nemoj se odvajati, očekuj Njegovu dobrotu i skoru pobjedu. Neka ti jezik Njegovo ime slavi, lijepo o Njemu misli i samo se Njemu posveti. Sve ovo učinit će te sretnim i uspješnim čovjekom.

Aid el-Karni, "Ne tuguj"

24. 05. 2009.

Napravi od limuna slatko piće

Pametan i pronicljiv čovjek zna svoj poraz pretvoriti u pobjedu, dok neznalica od jedne nesreće pravi dva zla.


Poslanik Muhammed, sallallahu 'alejhi we sellem, protjeran je iz Mekke, pa se nastanio u Medini i od nje napravio državu za koju znaju svi historičari svijeta.


Ahmed ibn Hanbel zatvaran je i bičevan, a postao je predvodnik, imam u svojoj zajednici. Zatvaran je i šejh Ibn Tejmijja, pa je postao veliki učenjak. Serhasi je bio bačen na dno bunara, pa je napisao dvadeset tomova o fikhu. Iako je bio zarobljen, Ibn Esir napisao je poznato djelo Dzamiu-l-usul, kao i jednu od najvrijednijih i najpoznatijih knjiga o Hadisu. Ibn Dževzi bio je protjeran iz Bagdada, pa je postao prvak u sedam kiraeta. Malik ibn Er-Rejb napisao je u smrtnim časovima jednu od najljepših pjesama koja po ljepoti nadmašuje brojne divane pjesama napisane u doba Abasida. Svim ljudima i za sva vremena u sjećanju će ostati elegija koju je napisao Ebu Zuejb povodom smrti svojih sinova.


Kada te snađe kakva iznenadna nedaća, pogledaj u stranu odakle će izlazi doći. Kada ti neko ponudi čašu limuna, uzmi je i u nju stavi šećera. Kada ti neko pokloni zmiju, iskoristi njenu skupocjenu ljušturu, a drugo ostavi. Ako te ugrize škorpija, znaj da njen ugriz najbolje štiti tijelo od zmijskog otrova.


Sve situacije u životu prilagodi sebi tako da uvijek iz njih ubireš cvijetove i korisne plodove. "Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas." ( El-Bekare, 216. )


U jednoj tamnici bijahu dva pjesnika, pesimista i optimista. Prije odlaska na pogubljenje, pogledali su kroz zatvorsko okno. Optimista je svoj pogled uputio prema nebu i zvijezdama, pa se nasmijao. Drugi je pak zurio u blato i lokve na obližnjoj ulici, te mu suze počeše teći niz lice. Razmisli o ova dva čovjeka i znaj da zla nema, a da je dobro vječno i konačno.

Aid el-Karni, "Ne tuguj"