25. 01. 2009.

Studentski zikr

Koje djelo je bolje od dijeljenja srebra i zlata? Kako je rekao naš voljeni Poslanik sallalahu alejhi ve sellem., to je zikr-sjećanje na Allaha dž.š. Zikr je ibadet koji po važnosti dolazi odmah nakon namaza i učenja Kur'ana. Dok namaz može da se obavlja u samo za to određenim vremenima i pod abdestom, zikr može da se čini bilo gdje i bilo kad. Može se činiti ponavljajući određene zikrove kojima se veliča i uzdiže Allahovo ime ili se može činiti samo razmišljanjem o Allahu dž.š., dakle, našim umom i našim srcem.

Studenti su posebno blagoslovljeni, jer oni svaki dan imaju mnoge mogućnosti da čine zikr. Na nastavi profesori cijeli dan prenose znanje studentima. Pri tom mislim posebno na oblasti kao što su: matematika, fizika, društvene nauke, historija, jezici i druge oblasti, ne uključujući religiju, made se ovo i tu može primjeniti. Zamisli šta se dešava na ovim predavanjima? Profesori uče studente svaki dan mnogim istinitim činjenicama, studenti ih uče i iz knjiga, studenti nešto od toga pamte, a za pretpostaviti je da Allaha dž.š. veoma rijetko spominju. Tako ne treba biti! Allaha se uvijek treba sjećati. Zbog toga bih predložio jedan program zikra koji bi uzimao vrlo malo vremena, ali bi za studente bio od velike duhovne koristi, pomogao uspostavljanju bliske veze sa Allahom dž.š., pa čak bi možda i pomogao studentu da bolje zapamti svoju lekciju. Kad zikrom sve to se može postići, pa kako da neki student musliman makar ne pokuša da isproba ovu metodu.

Da bi shvatili smisao zikra, potrebno je da razumijemo da nam je Allah dž.š. dao dva bitna izvora znanja: Kur'an i svijet koji je stvorio. Rečeno nam je da moramo biti u stanju ‘'čitati'’ svaki od ovih izvora podjednako ako želimo da ispravno razumijemo život i islam koji nam je dar od Allaha dž.š. Postoje mnoge metode spoznaje onoga materijalnog što je Allah dž.š. za nas stvorio. Za studente jedan od najboljih načina je učenjem na raznim predavanjima.


Jedino istinsko znanje je islamsko znanje. Na primjer, čak i najednostavnija računica 2+2 = 4 je islamsko znanje. To je dio svijeta koji je Allah dž.š. za nas stvorio i da bi uspjeli i naprediovali u tome svijetu, učinio je neophodnim da spoznamo i tako jednostavne istinite činjenice. Pa kako je to sve skupa povezano sa zikrom? Svaki put kada saznaš neku novu činjenicu vezanu za nešto što je Allah dž.š. stvorio, to je idealna prilika da se sjećamo Allaha dž.š. Možeš koristiti i najmanju moguću novu informaciju kao podsticaj da se sjecaš Allaha dž.š. Naravno, u početku se može činiti i teško uvijek pri tom misliti na Allaha dž.š., pa se prvo trebaš potruditi da saznaš neke nove činjenice koje će ti služiti kao podstrek da spominješ Allaha dž.š. što je češće moguće. Pazi da se ne uzrujaš ako nekad i zaboraviš da se sjetiš Allaha dž.š. kad god saznaš neku novu činjenicu, ali zato uvijek pokušaj da samom sebi kažeš kako si uradio divnu stvar i sjetio se Allaha dž.š. bar u tom momentu. Ako budeš tako činio, primjetit ćeš da se sve češće i češće sjećaš Allaha dž.š. i bit ćeš zbog toga svaki put sve sretniji.


Pa šta trebamo govoriti samima sebi kada se sjećamo Allaha dž.š. u ovoj vrsti zikra? Uzmimo opet primjer računice : 2+2=4 i recimo sebi, naprimjer, "Hvala ti Gospodaru što si dopustio da znam da su 2+2=4 !", ili možeš reći, naprimjer: "O Allahu, kako je samo divno to što si za nas stvorio matematiku i mjeru, pa mi možemo da računamo !" Možeš reci ovo, a još bolje da sam osmisliš nešto čime ćeš izraziti Allahu džš. svoje divljenje i divljenje prema onom što je za nas stvorio. Ako si, naprimjer, na času fizike i učiš kako rade, recimo, poluge, možeš se sjetiti i spomenuti Allaha time što ćeš sebi reći: "Oh Allahu, tako sam ti zahvalan pa si nam dao poluge i olakšao nam obavljanje teškoga posla." Ili "Pa poluge su tako super, hvala Ti Gospodaru na ovome što smo naučili." Ako učiš strani jezik i upravo si naučio neku novu riječ, tada možeš reći: "Kako je krasno Gospodaru što si učinio da ljudi na različite načine imenuju istu stvar." ili "Volim sve što si stvorio, narode i različite jezike na zemlji, o Allah !"

Kao što možeš da vidiš, veliki je broj stvari koje učiš na nastavi i koje ti mogu služiti kao podstrek da se sjecaš Allaha dž.š. Sve to je zikr i sve ono što možeš reći da bi spomenuo Allaha dž.š. u tim situacijama je neograničeno. Između svega što možeš reći da bi se sjećao Allaha dž.š., najbolje je da mu izraziš svoju zahvalnost, pokažeš da ti je stalo, da se osjetiš ushićenim i da ti bude jasno kako je ono što si upravo naučio povezano sa Allahovim dž.š. planom za ono što je stvorio.

Razlozi zbog kojih bi trebao činiti ovu vrstu zikra su brojni i veoma su važni. U sadašnje vrijeme uzimamo veoma često zdravo za gotovo znanje koje stičemo u školi. Obično ne uzimamo u obzir da je znanje koje stičemo na Univerzitetima dio naše duhovne obaveze prema Allahu dž.š. Obično smatramo da je znanje koje stičemo na nastavi odvojeno od znanja o Allahu dž.š., a koje stičemo na časovima religije. U suštini, ove vrste spoznaja se ne razlikuju. Da bi uistinu i shvatili Islam koji nam je od Allaha dž.š. dat da bude način našeg života, moramo doći do spoznaje da je sve od Allaha dž.š. i da ništa ne postoji u životu, a da to Allah dž.š. nije odredio. Moramo doći do stepena da volimo znanje koje stičemo na univerzitetskoj nastavi, baš kao što volimo i ono koje stičemo na časovima raligije i da oba izvora znanja nas jednako približavaju Allahu dž.š.

Dok živimo u ovom današnjem brzom životu, lahko se može desiti da zaboravimo da je sve što činimo dio naše veze sa Allahom dž.š. Neprestano sjećanje na Allaha dž.š. jeste ono idealno stanje, ali samo nekolicina nas može postići tako visok duhovni stepen. Zikr za studente je zato jednostavan i lagahan način da pojačamo sjećanje na Allaha dž.š. i samim tim poboljšamo vezu sa našim Stvoriteljem. Znanje koje stičemo na nastavi se lahko zaboravi ili ga ignorišemo, jer mnogo puta smo bili podučavani, a da nismo naučeni kako će nam to znanje vrijediti u našem životu. Ako znanje nije direktno povezano sa nečim veoma važnim, obično i ne hajemo za njega mnogo, zato šta može biti važnije nego povezati svo istinito saznanje koje stičemo sa znanjem o Allahu dž.š.?


Dok razmišljamo o znanju koje smo upravo stekli, kada činimo tu vrstu posebnog zikra, mi takođe tako pridajemo veću pažnju tome saznanju i veće su šanse da se toga opet sjetimo u budućnosti. Svako novo saznanje koje stekneš nakon učenja će biti bolje upečaćeno u tvojoj memoriji. Dakle, možemo uvidjeti da se veza između različitih saznanja iz različitih nastavnih predmeta može bolje shvatiti ako shvatimo da znanje o svemu što je Allah dž.š. stvorio nam može pomoći da svakim danom budemo sve bolji muslimani.

Još jedna korist od ovog studentskog zikra, a koristi su brojne, je taj da dok se student sjeća i spominje Allaha dž.š., on počinje i u drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu, da gleda na svoga profesora. Nažalost, danas u školama studenti svoje profesore doživljavaju kao ljude koji pokušavaju da ih silom nakljukaju beskorisnim znanjem. Sasvim suprotno tome, profesori se mogu pokazati kao obzirne i brižne odrasle osobe koji nastoje dati nam znanje da bi bolje razumjeli Islam koji nam je Allah dž.š. propisao kao način života i kao one koji pokušavaju da nam daju znanje koje će nas približiti Allahu dž.š. Na taj način, studenti će sigurno razviti veću ljubav i respekt za svoje profesore. Kada se profesori i studenti vole i međusobno uvažavaju, to se odražava i na ljepšu atmosferu na nastavi. Svi su sretniji, više se trude, rade efikasnije i svi uče više.

Kroz svoju Objavu Allah dž.š. je veoma jasno pokazao koliko je bitno obrazovanje i sticanje znanja. Sticanje znanja je jedna od glavnih dužnosti svakog muslimana. Pa kako da onda ne učimo što više i ne crpimo znanje koje nam se tako obilno nudi dok studiramo? Zar nije divno to što možemo ispuniti našu dužnost i sticati znanje o Allahovom dž.š. stvaranju tokom našeg školovanja i istovremeno činiti zikr i time povećati korist koju stičemo tim znanjem i približiti se Allahu dž.š.?

Sjećati se Allaha dž.š. tokom našeg studiranja može biti uzrokom da izrastemo u izvrsne muslimane, koji mogu ispraviti mnoge pogreške u današnjem svijetu, koji mogu život proživjeti u čistom i istinski islamskom okruženju i koji će na Sudnjem danu imati dobru prliku da možda uđu u Džennet? Slavljen nek je Allah dž.š.!



Nema komentara:

Objavi komentar